הכנס השנתי הרביעי של המרכז להתמודדות עם מגפות באוניברסיטת תל אביב
הכנס התקיים ב-28 במאי, 2025, במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט
לחברי ותומכי המרכז להתמודדות עם מגפות של אוניברסיטת תל אביב, שלום רב,
ביום רביעי 28.05.2025 התקיים הכנס השנתי הרביעי של המרכז במוזיאון הטבע ע״ש שטיינהרדט, אוניברסיטת תל אביב. לכינוס השנה נרשמו כ- 100 משתתפות ומשתתפים. אנו מבקשים לחזור ולהודות לכל המשתתפים בכנס על תרומתם להצלחתו, למרצות ולמרצים, לראשות וראשי המושבים, למשתתפות ולמשתתפים, על תרומתם להצלחת הכנס. תודות גם למי שסייעו בפן הלוגיסטי והאדמיניסטרטיבי לקראת הכנס ובמהלכו.
בדברי הפתיחה בישר ראש המרכז, פרופ׳ איתי בנהר כי פעילות המרכז במתכונת בה התנהל עד כה תסתיים בקרוב, וזהו הכנס האחרון של המרכז במתכונת זו. לאורך שנות פעילות המרכז, הכנס השנתי היה אירוע מרכזי בפעילות המרכז והדגיש את מחויבות האוניברסיטה, חוקריה ותלמידיה לתחום ההתמודדות עם מגפות. בדומה לשנה שעברה, גם השנה עמד הכנס בדגש על התמורות הגלובאליות בתחום. עם הירידה (המובנת) בפעילות ממוקדת במגפת הקורונה, ובשל מגבלות תקציביות, עבר המרכז מריכוז מאמץ להתמודדות עם מגפת הקורונה ומציאת פתרונות מידיים ובזמן קצר לאבחון, מניעה וטיפול, להפקת לקחים ולהיערכות למגיפות עתידיות.
הכנס נפתח בהרצאת פתיחה של פרופ׳ דורית ניצן ראש בית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת בן גוריון. פרופ׳ ניצן כיהנה בתפקידי ניהול בכירים במשרד הבריאות הישראלי. בשנת 2002 היא התמנתה לתפקיד מנהלת המחלקה לשירותי מזון ותזונה במשרד. פרופ׳ ניצן הייתה פעילה בארגון ההומניטרי "רופאים לזכויות אדם", במסגרתו תמכה ויעצה לפעילות הומניטריות למען אתיופיה והמזרח התיכון בשיתוף עם תוכנית המזון העולמית. היא גם הייתה יועצת לתזונה, בטיחות מזון, בריאות הציבור ותגובות למצבי חירום בסין, ברפובליקה של מולדובה ובפדרציה הרוסית. היא הובילה את הפעילויות בנושא הבריאות במשימות היערכות ותגובה לאסונות באפריקה, אסיה ודרום אמריקה. כמו כן השתתפה בגיבוש פעולות החיפוש וההצלה לצונאמי ב-2004 בתאילנד. במשך כל השנים שילבה עבודת שטח עם מחקר והוראה באוניברסיטאות שונות.
פרופ׳ ניצן ניהלה את שירותי בריאות הציבור בדרום-מזרח אירופה ונציגת ארגון הבריאות העולמי בסרביה עד 2012. לאחר מכן כיהנה כנציגת ארגון הבריאות העולמי באוקראינה עד 2016. בתפקידה האחרון בארגון הבריאות העולמי, הייתה מנהלת מערך החירום של הארגון באזור אירופה האמון על 53 מדינות כולל ישראל. כיום, פרופ׳ ניצן היא מנהלת התוכנית ללימודי חירום בבית הספר לבריאות הציבור, וראש המרכז למערכות מזון, בריאות אחת וחוסן, בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון בבאר שבע.
כותרת ההרצאה שלה בכנס השנה היתה:
Advanced Degrees in Emergency Management: The View from Ben-Gurion University.
בהרצאתה של פרופ' ניצן בכנס, הכותרת הייתה: תארים מתקדמים בניהול מצבי חירום: המבט מאוניברסיטת בן-גוריון. המצגת הדגימה כיצד תוכנית לימודים לתארים מתקדמים, דינמית ורב-תחומית, יכולה לשמש מודל להכשרת מנהיגים אתיים, יעילים וגמישים בתחום ניהול מצבי החירום - מנהיגים המסוגלים לגשר בין מערכות, מגזרים וקהילות בזמני משבר. בהמשך, התקיימו שלושה מושבים, בשניים הציגו חוקרי המרכז אספקטים שונים, ביולוגיים, רפואיים, סוציולוגיים וכלכליים של תחום ההתמודדות עם מגפות, או עם מחוללי מחלות בעלי פוטנציאל מגפתי. מגוון ההרצאות הדגיש את מחויבות המרכז לאופי הרב-תחומי שלו. במושב האחרון הציגו דוקטורנטים אשר זכו למלגות מטעם המרכז את מחקריהם.
העלינו עבורכם את סרטוני ההרצאות של הכינוס. המעוניינים, יוכלו לצפות בהרצאות אשר הועברו בכנס. מספר מציגים הציגו תוצאות שלא פורסמו וביקשו שלא לצלם את ההרצאות ושלא להפיץ את המצגות. אלה, לפיכך, לא הועלו לאתר.
בברכה,
פרופ׳ איתי בנהר, ראש המרכז
בשם הנהלת המרכז להתמודדות עם מגפות של אוניברסיטת תל אביב.